Jak vyřídit český rodný list a pas pro dítě narozené v Anglii?

10:43:00


Po porodu dostanete: dárkový balíček, spoustu informací, fialový dokument, pro první cca 3 kontroly u midwife, tento fialový dokument si od Vás po ukončení vezme. Dále dostanete red book, kde budou zaznamenány všechny budoucí kontroly a očkování. 

Červená kniha pro miminko narozené v AngliiBalíček pro novorozence narozeného v Anglii

  • Poté následují tyto kroky:

  1. Anglický rodný list - registrace o narození dítěte (Registration of Baby's birth), novorozeně musí být registrováno do 42 dní od narození. Je tedy nutné zavolat a domluvit si schůzku. Do telefonu je dobré říct, že chcete full birth certificate (Certified Copy of an Entry - stojí £ 4 jeden, pokud jej objednáte spolu se zaregistrováním miminka) a kolik jich chcete (my jsem zažádali o dva). Zdarma dostanete krátký rodný list, short birth certificate (Certified of Birth - červený). Místo i číslo na které máte volat pro objednání, vám dají, než odejdete z nemocnice. Více info najdete tady. - platili jsme £ 8
  2. Legalizace anglického rodného listu - apostila, apostilování anglického rodného listu, lze provést pouze přes poštu na adresu FCO - Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office, PO BOX 6255, Milton Keynes, MK10 1XX. Jak postupovat, zaplatit a zaslat certifikát k legalizaci najdete zde: Get a document legalised nebo v češtině: apostilní ověření. - platili jsme £ 35.50 (Poštovné pro cestu k nám přes kurýra a poplatek za vyřízení. Obálku navíc jsme nevkládali.) + poštovné "special delivery", obálka A4 pro cestu tam cca £ 6. (Čekali jsme na apostilovaný rodný list cca 3 týdny.)
  3. Překlad apostilovaného rodného listu. Nechala jsem si přeložit rodný list, i s ověřovacím razítkem, se státním znakem české republiky. Nemusíte poté platit a vyřizovat ověřování překladu na ambasádě. Využila jsem služby paní Zlaty Heller, vše je rychlé a za celkový překlad a razítko platíte £ 65. Rodný list s apostilou jsme dali do obálky a zaplatili službu "special delivery" za cestu tam i zpět (£ 6.45). Během týdne jsme měli překlad rodného listu s apostilou doma.
  4. Žádost o zápis narození a vystavení českého rodného listu: vytiskněte si tyto dokumenty: Formulář č. 1 - Osobní Údaje (Vaše údaje), č. 3a - Žádost o zjištění st. občanství ČR a vydání osvědčení, č. 4b - Prohlášení o zjištění st. občanství, č. 6 Zápis narození, pokud máte holčičku + formulář č. 18 - Žádost o zápis příjmení v mužském tvaru, pokud má miminko tři jména, zdvojené příjmení  apod. + formulář č. 23 - Prohlášení o užívání jména, popř. jmen nebo příjmení, ... . Po vyplnění formulářů zavolejte na Ambasádu a objednejte se pro Žádost o zápis narození a vystavení českého rodného listu. Já jsem si domluvila vše přes email. Více info zde. Na schůzce Vám dají kartičku, kde vyplníte adresu doručení. Jakmile bude vše připraveno, kartičku Vám zašlou s informacemi o vyzvednutí rodného listu a možnosti vystavení cestovního pasu.
  5. PODALA JSEM ŽÁDOST NA AMBASÁDU 12.12.2015 - v Praze převzato 12.01.2016 a odesláno do Brna nějak za měsíc. Z Brna byl rodný list odesílán do Prahy 20.04.2016 a k nám dorazila kartička s informacemi o vyzvednutí rodného listu a občanství kolem 12.05.2016.
  6. Poté se tedy postupuje podle informací, které přijdou poštou. Můžete se objednat a rovnou zažádat o cestovní pas. My jsme šli bez objednání, jen pro vyzvednutí všech papírů a zároveň jsme se objednali na schůzku, pro jednorázový cestovní doklad (platnost je asi jen 10 dní od jeho vydání). O jednorázový cestovní doklad se může žádat s již vystavenými doklady z Čech, se svým dokladem totožnosti a musíte mít 2x aktuální foto (3.5 - 4cm - pro jednorázový cestovní doklad) dítěte.


Jednorázový cestovní doklad z Anglie do Česka: 4.7.2016 jsme byli na velvyslanectví pro jednorázový cestovní doklad. Žádali jsme s již vyřízeným českým rodným listem a osvědčením o občanství ČR (lze žádat pouze s britským rodným listem opatřeným apostilou), musí se vyplnit cca 4 dokumenty, jen základní info - Jméno a příjmení žadatele, rodné číslo žadatele, adresa v Anglii, adresa v ČR, jméno a příjmení dítěte, narození - datum a místo, rodné číslo dítěte,...a musíte uvést důvod žádosti o jednorázový cestovní doklad (např. Nutnost dokumenty vyřídit v ČR, nemoc v rodině, ...). Dále potřebujete Váš pas pro ověření a odevzdali jsme 2x foto (3.5 - 4cm), zaplatili 12 liber. Během chvilky jsme obdrželi 1. cestovní průkaz :).

Poté musíte tuto průkazku odevzdat na městském úřadě a zažádat o klasický Cestovní pas (prvně však musíte registrovat narození dítěte - český rodný list, osvědčení o občanství ČR, my tuto registraci máme vyřízenou z Anglie, čekali jsme však cca 6 měsíců, v ČR vyřízení trvá cca 2 měsíce). 



Možná se Ti bude líbit

0 komentářů

Děkuji za každý komentář. Budu ráda hlavně za pozitivní komentáře.
Jaké máte vy zkušenosti? Vyjádřete se k tématu. Díky moc :))

Najdeme se na Facebooku