Dny před porodem a porod

19:36:00


Den před porodem - Dny před porodem :)



Moře Southend on Sea
Den předtím (pátek), než vše začalo, jsme se jeli podívat k moři - Southend on Sea. Nějak jsem nepociťovala, že další den mi praskne plodová voda a vše začne :). Navíc jsem byla 37. týden těhotná a pořád jsem odkládala úplnou přípravu do porodnice. 

Jídlo fish and chips v restauraci




Výlet jsem si užila, šli jsme na super anglickou večeři (Chips and Fish) do místní restaurace a procházeli se kolem moře. 

Po příjezdu domu jsme šli spát a druhý den jsem spíš prospala. V momentech kdy jsem nespala, jsem uklízela, vyprala prádlo a umyla kuchyň (sobota). Večer jsem se šla osprchovat a opravdu důkladně se omyla. Pořád jsem nevěděla, že to přijde a chtěla jsem tuhle koupel odložit. Naštěstí jsem vše stihla před tím, než mi praskla plodová voda :).

Šla jsem si lehnout, přítel usnul hned a já nemohla nějak zabrat. Pořád jsem se otáčela, což bylo v těch posledních dnech normální. Chtěla jsem se jít napít vody a být chvilku vzhůru. Jak jsem si chtěla sednout na postel, tak jsem cítila takové lehké zabolení v podbřišku. V tu chvíli mi bylo celkově nějak zvláštně, ale ne tak, abych z toho usoudila, že začíná první doba porodní. Přítel se probudil a ptal se co se děje. Má odpověď byla, že mi je nějak divně. V tu chvíli jsem vstala a cítila, jak ze mě vytéká plodová voda. 

Rychle jsem se šla očistit a volali jsme na čísla, která nám dala naše midwife. Vše bylo zdlouhavé, řekli, ať dorazíme na kontrolu a tam nám dají další info (sobota - kolem 22:00).

1. kontrola před porodem

Cestovali jsme autobusem. Zkontrolovali co se dalo (tlak, výtok, břicho, spodek) a poslali nás zpět domů s tím, ať se pořádně vyspím a najím. Jakmile začnou kontrakce počítat je a ty bolestivé, co od sebe budou 3 minuty, jsou ty, při kterých máme vyrazit do porodnice. Pokud by kontrakce do 24 hodin nezačali, je nutné porod vyvolat.

Čekání na kontrakce :)

Přijeli jsme domů, najedli se a šli spát. Ráno jsem se vzbudila (neděle) a kontrakce začali nějak kolem 09:00 hodiny. Byly tak nějak hodinu od sebe a slabé asi do 15:00 hodin. Čím dál víc se frekvence kontrakcí zkracovala. Kontrakce jsem měla každou půl hodinu, po 20 minutách, po 15-20 minutách a intenzita byla slabší, silnější, při těch silnějších mi ztvrdlo hodně břicho. Doba těchto silných kontrakcí byla krátká (10 - 30 vteřin). Kolem 19:00 jsem začala mít kontrakce po 5ti minutách a silné. Jeli jsem tedy (tentokrát autem) do porodnice. 


Porodnice - místnost před porodem
Našli jsme sestřičku, které jsme předali všechny naše informace a přidělila nám pokoj, kde jsem měla pobývat před porodem. Zeptala se mě jestli něco potřebuji, že mi může přinést gymnastický míč pro úlevu od kontrakcí. Samozřejmě jsem toho využila :).


Na tom pokoji měřili jak mám kontrakce, kdy se miminko hýbe a jestli se otvírám. Mohli mi tu dát nějaké injekce proti bolesti. Já jsem nechtěla, jen jsem potom poprosila o rajský plyn, který jsem vdechovala i při porodu. Nevím zda to nějak pomohlo ... možná při tom porodu, že jsem zakousla tu hubičku :)). Kolem 22:00 mi sestřička řekla, že to bude trvat ještě tak 4 hodiny, než budu úplně připravená na porod. To mě tak vyděsilo, že nevím co se stalo, ale během hodiny nebo dvou hodin jsem cítila, jak Natálka tlačí, chce ven! Já jsem cítila, že musím tlačit. Rychle jsem poslala přítele pro sestřičku a ta usoudila, že mě převeze a že už tedy rodím (neděle - půlnoc).

Porod !

Převezli mě do porodní místnosti, kde jsem čekala, až se něco začne dít, každou kontrakci jsem křičela a bylo mi opravdu jedno jak hlasitě, protože v tu chvíli jsem chtěla, aby za mnou konečně někdo přišel a začalo se rodit... když se konečně šlo na věc, při porodu jsem musela každou kontrakci využít k tomu, abych tlačila.. takže každou kontrakci protlačit
Vždy když přišla kontrakce říkala jsem si, když neprotlačím teď, přijde další a další kontrakce.. takže musím TEĎ ZABRAT :D. Cítila jsem, že jsem vytlačila hlavičku, tak se mi ulevilo a pak už bolest přestala, musela jsem ještě vytlačit placentu (s tím byl trošku problém, ale byla najednou venku). Natalia se narodila 13.07.2015 - 04:09.


Po porodu

Krásný pocit, když jsem viděla maličkou a přiložili mi jí na hruď. Poté ji sestřičky zkontrolovaly, očistily ... chvilku jsme pobyli s přítelem a naší holčičkou na porodním pokoji, odpočinuli si. Po delší době nás převezli do místnosti s dalšími rodičkami a novorozenci, každý však měl své soukromí za závěsem :). 





Jde se domů s miminkem

Myslela jsem, že nás pustí domů, kolem odpoledne nebo večera. Na odpolední kontrole, kde kontrolovali Natálku a jestli je vše v pořádku, nám řekli, že musíme počkat do druhého dne. Nevím už přesně proč, ale druhý den kontrolovali Natálce uši a poté nás doporučili objednat na ušní kontrolu, aby se zjistilo jestli má ouško jen zalehlé nebo s ním něco má (Objednali nás na kontrolu už z nemocnice). Poté jsme čekali na propuštění z nemocnice, vysvětlili nám vše potřebné, dali nám informace ke čtení, řekli jaké chodí kontroly domů atd... .
Počkala jsem akorát na injekci, která se má dávat po porodu (pokud je matka RH negativní a miminko RH pozitivní) u Natálky zapomněli tohle zjistit hned po porodu a poté už bylo pozdě, tak mi injekci hned před odchodem pro jistotu dali. A pak už jsme objednali taxi a jeli konečně domů.

Připravení na odchod z Whipps Cross University Hospital


Možná se Ti bude líbit

0 komentářů

Děkuji za každý komentář. Budu ráda hlavně za pozitivní komentáře.
Jaké máte vy zkušenosti? Vyjádřete se k tématu. Díky moc :))

Najdeme se na Facebooku