3. trimestr v Anglii

0:08:00

Těhotenství v Anglii - 3. trimestr


Těhotná v letadleV těhotenství letadlem do Anglie

Let letadlem v těhotenství je bez lékařského osvědčení do 28. týdne. Poté vás přepraví pouze s předložením lékařského potvrzení o způsobilosti k cestování letadlem, po 34.týdnu těhotenství už do letadla nemůžete, tak je to u společnosti WizzAir. Jako těhotná nesmíte sedět nad křídlem, je dobré sedět v prvních řadách, letadlo se zde méně hýbe. Také není vhodné létat v prvním trimestru, já však letět musela i v tom prvním trimestru.

Měla jsem to na hraně (27.týden), přesto jsem si však na gynekologii vyzvedla lékařské potvrzení, že let mohu absolvovat, sice po mně nikdo nic nechtěl, ale raději mít vše v pořádku, než aby mě nepustili do letadla. Také jsem těsně před letem nejedla, vzala jsem si Cocculine proti nevolnostem a v letadle jsem si objednala čaj.

První kontrola u GP

28. týden jsem se objednala k GP (general practitioner) v Anglii, nebylo to nic hrozného, pouze mě zvážili, změřili tlak a zajistili mi první návštěvu v porodnici u Midwife Community (musela jsem počkat na dopis s dalšími instrukcemi - termín, místo atd.), pokud si v angličtině tolik nevěříte, můžete požádat o tlumočníka zdarma, já pro jistotu požádala. 

Těhotenský průkaz AnglieNa kontrole u Midwife Community jsem šla na vstupní prohlídku v 30.týdnu (byla jsem tam cca 2 hodiny), poslechli srdíčko miminka a vyptávali se na mou a rodinnou zdravotní situaci, jestli je s partnerem vše v pořádku, poradili mi důležité cviky v těhotenství, zdravou výživu, zkontrolovali moč, vše zapisovali a vydali mi těhotenský průkaz. Ten samý den jsem musela na odběr krve, zde nezáleží jestli jdete na odběr ráno na lačno nebo odpoledne po obědě (to však pouze u nějakých testů). Už přesně nevím, co kdy zjišťovali, ale i těhotenskou cukrovku kontrolovali pouze z odběru krve bez roztoku, který se musí v Česku předtím vypít.  


Midwife kontroly

  • 32. týden těhotenství - opět jsem čekala na pozvánku ke kontrole od mé midwife. Vždy mi změřila břicho, zkontrolovala pohmatem přes břicho polohu miminka, poslechla srdíčko, vyšetřila moč, tlak a starala se o pozvánky k dalším vyšetřením. Nekontrolovala mě jako u nás na gynekologii, ultrazvuk dělají také jinde. Má midwife mě zapsala do kurzu Parent Craft (rodičovské dovednosti) a Breastfeeding (kojení) - to jsem už bohužel nestihla, jelikož jsem měla porod - u toho má midwife nebyla. 

Whipps Cross University Hospital - Maternity oddělení má několik týmů, rozřazených podle barev. Já měla Purple Team, v tomto týmu byla i má midwife. Kdybych měla nějaké otázky, tak jsem mohla kontaktovat hlavní Purple Team a ten poté kontaktoval mou midwife. Midwife pro mě byla k dispozici po porodu do 3. týdne.

Ostatní kontroly

Všechny kontroly po mě chtěli znovu, nebrali moc ohled na české vyšetření, ani žádné papíry z Čech jsem nepotřebovala pro toto předkládat. Co ještě šlo, tak zkontrolovali.

  • 33.týden - měla jsem konečně další ultrazvuk, bohužel bez fotky, miminko už bylo velké. 
  • 35.týden - mezi 28. - 30. týdnem těhotenství (lze i později) pokud je RhD negativní dostanete objednávku na injekci anti-D (miminko může mít krev RhD pozitivní). Injekci anti-D jsem měla do ramene. Pokud je miminko RhD pozitivní (zjistí se po narození), dostane maminka ještě jednu injekci. Já si musela říct před odchodem z porodnice, jelikož nezkontrolovali po porodu jestli je Natálka RhD pozitivní, tak jsem měla pro jistotu injekci druhou.
  • 36. týden - měla jsem další krevní testy.
  • 37. týden - má 2. kontrola u midwife kde změřila břicho, tlak, poslechla srdíčko miminka, zkontrolovala polohu miminka pohmatem přes břicho, vyšetřila moč a jelikož jsem měla bulku v podpaží, jak se nalévají prsa může se zablokovat mléčná žláza, tak mi poradila při každém sprchování masírovat směrem k prsům. Bulka v podpaží zmizela kojením.
  • 38. týden - mi praskla plodová voda, začali kontrakce a blížil se porod :))

Pocity v 3. trimestru

V tomto období jsem cítila miminko nejvíc. Stávalo se, že mi i jakoby tepalo břicho, to má prý miminko škytavku :)), když to netrvá hodiny, ale cca do 15 minut zmizí, tak se není čeho obávat. 

Tower BridgeMěla jsem chuť na led, pálení žáhy a po jídle stále hlad, snažila jsem se tedy vynechat potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, sladkosti, ...), moc mi to však nešlo 😓.


Dá se poznat blížící se porod?

Občas sem mívala slabé pocity jako před menstruací, to však trvalo ani ne minutu a vyskytlo se jen párkrát (asi 2x - 3x), cca měsíc před porodem. 

Tento pocit znovu (delší) se objevil týden před porodem, 5 dní před porodem mi odešla hlenová zátka. Další dny jsem byla velmi unavená a v den kdy mi praskla plodová voda, jsem chtěla vše uklízet nebo balit do porodnice. Když jsem si šla večer lehnout, nechtělo se mi spát, měla jsem divný pocit, tlak v podbřišku a nohou. Vstala jsem a vytekla plodová voda (11.07. - 22:15).




Kontrakce

Přítel volal do porodnice, popsal situaci a jeli jsme na kontrolu asi po 2 hodinách co vytekla plodová voda - zkontrolovali mě a miminko, poslali nás zpět domů s informacemi + ať se najím, vyspím a až budu mít pravidelné kontrakce po 3-4 minutách v jedné hodině, mám přijet zpět (pokud se nedostaví do 24 hodin od prasknutí plodové vody budou muset porod vyvolat).

Já je měla skoro celý den od 12:00 - 12:40, ze začátku nepravidelné slabé kontrakce, k večeru začínali být silnější každých 30 minut, poté v pravidelných intervalech, cca každých 10 min - vše jsem si zapisovala, abych věděla kdy jsou po 3 minutách a silné. Trvalo to hodiny. Kolem 21:15, kdy jsem měla kontrakce každé 3 - 4 minuty a bolesti začali být silné (skoro každá druhá kontrakce), jsme konečně jeli do porodnice. :)







  


Možná se Ti bude líbit

0 komentářů

Děkuji za každý komentář. Budu ráda hlavně za pozitivní komentáře.
Jaké máte vy zkušenosti? Vyjádřete se k tématu. Díky moc :))

Najdeme se na Facebooku