Jak probíhal můj ambulantní porod?

16:48:00

Ambulantní porod

Můj skoro nečekaný nástup porodu probíhal v klidu, věděla jsem, že chci ambulantní porod a tedy s miminkem po porodu odejít domů. S menšími kontrakcemi, které jsem skoro nevnímala, jsem šla na termínem danou gynekologickou kontrolu. Na kontrole mě však nepustili zpět domů. Byla jsem prý připravená rodit. 😳

Je pravda, že jsem byla o chlup ve 40tt. Přítel se musel vracet domů pro tašky do porodnice a pokud by byly nějaké komplikace, tak bych o ambulantní porod nežádala. 

Jaký byl průběh porodu?

Samotný porod byl lehce podpořen dodáním oxytocinu a od té chvíle se vše dělo moc rychle. Snažila jsem se nemyslet na nic jiného, poslouchat své bolesti a porodní asistentku, která mi říkala jak mám správně prodýchat a protlačit bolesti. Při prvním porodu jsem spíše bojovala, teď jsem si celé těhotenství říkala, že až to přijde, musím správně dýchat a spolupracovat s kontrakcemi a porodní asistentkou 💪. 

Porod byl díky tomu opravdu hned a už jsem se jen dívala na náš druhý poklad 👶.

Kdy jsem oznámila, že chci ambulantní porod?

Prvně jsem se ptala své gynekoložky na nějaké informace ohledně ambulantního porodu a mých kontrol. Na mou kontrolu tedy půjdu po šestinedělí nebo v případě nějakých komplikací. Na gynekologii mi také doporučili oznámit ambulantní porod po narození miminka a v případě, že opravdu vše vypadá v pořádku jak s miminkem, tak i se mnou.

Ke konci těhotenství jsem také volala na pediatrii, kde jsem oznámila blížící se narození miminka. Zároveň jsem se informovala, zda-li vyšetří miminko, pokud bych si vyžádala ambulantní porod. Tady mi říkali, že neradi takové vyšetření dělají, ale mají už takové zkušenosti a určitě miminko vyšetří. Pokud si tedy vyžádám porod ambulantně, je dobré, abych ještě z porodnice zavolala a domluvila se na termínu vyšetření. Pediatričce jsem tedy po porodu zavolala, oznámila dobu porodu a kdy nás ten den propustí. Termín jsme měli dohodnut hned na druhý den.

Že bych měla zájem o porod ambulantně jsem vyslovila po porodu, jakmile mě byla podána informace o přeložení na pokoj šestinedělek. Poté mi bylo oznámeno, že alespoň 9 hodin musím zůstat v porodnici, pro možné vyskytnutí komplikací. Z toho tedy 2 hodiny na porodním sále a poté na zbytek času půjdu na pokoj šestinedělek.

Jaké bylo vyšetření a papírování po ambulantním porodu?

Následovalo předání papíru "Odmítnutí poskytnutí zdravotních služeb u novorozence". Ten jsem poté měla nějakou dobu u sebe, jen jsem jej podepsala a z části vyplnila s přítelem. Čas a datum odchodu jsem nechala na úplný konec, jakmile si pro papír někdo přijde.

Poté následovalo u mě vyšetření břicha a u miminka ještě vyšetřili sluch a oči. Na konci naší "čekací doby" nám předali propouštěcí zprávu miminka a propouštěcí zprávu mou. V těchto zprávách bylo popsáno vyšetření, nemoci, léčba a jaká vyšetření ještě musí proběhnout. Tento dokument předáte pediatrovi a ten Vás následně navede. Ve zprávě je napsáno o screeningovém vyšetření (odběr krve z chodidla miminka), to se provádí mezi 48-72 hodinou od narození miminka a pokud máte porod ambulantně, udělá tento odběr sestřička na pediatrii. Také se musí zařídit co nejdříve vyšetření kyčlí, které dělá ortoped. Dále jsme dostali takový dotazník a jelikož máme v rodině narození a pobývání mimo Českou Republiku, musí jít miminko na očkování tuberkulózy do měsíce.

Tyto informace Vám určitě předá pediatr. Sdělí Vám co je třeba udělat dřív. Pediatrička nám také poradila s registrací miminka na matrice, oznámení o narození na zdravotní pojišťovně apod.

Myslím si, že je lepší v porodnici zůstat, nejen kvůli zdravotním komplikacím, které se mohou vyskytnout, ale určitě i kvůli kojení. Miminko zkrátka máte nadohled a "pohodlí domova" Vám nedovolí ucouvnout z přikládání miminka. Navíc nemusíte zařizovat vyšetření, které za Vás udělají v porodnici. My jsme měli zkušenosti z minulého porodu v Anglii, kde nás propustili také po pár hodinách od porodu. 

Určitě tedy doporučuji nestát si za ambulantním porodem za každou cenu, ale nechat si poradit až po porodu a pokud nad tímto uvažujete, zavolejte pediatrovi pro více informací. To je z mé zkušenosti vše a na závěr ještě fotečky našeho krátkého pobytu na šestinedělí a předporodní foto:

Před porodem Pokoj šestinedělekMiminko v porodnici ambulantní porod

Možná se Ti bude líbit

1 komentářů

  1. They also have games from main software program builders, which assure us they value truthful gaming. The Palace Group additionally own the following online gaming websites all of that are nicely worth 썬시티카지노 checking out. The cell model of the on line casino is now exactly the identical because the desktop model which suggests might have} entry to all of the same games. Did this information to the most effective India free spins bonuses help you? We suggest that you simply contact technical assist and get help from specialized assets. You can even block your account by yourself via the technical assist service.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Budu ráda hlavně za pozitivní komentáře.
Jaké máte vy zkušenosti? Vyjádřete se k tématu. Díky moc :))

Najdeme se na Facebooku